ΑΒΡΑΑΜ Η τεχνική Λίμνη των Δαμανίων βρίσκεται στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων

ΔΑΜΑΝΙΑ : Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι Δαμάνια χθες σήμερα και αύριο.Η τεχνική Λίμνη των Δαμανίων βρίσκεται στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων λίγα μέτρα από τα σπίτια του χωριού. Η λίμνη στα Δαμάνια είναι από τις πιο όμορφες που διαθέτει όλη η Κρήτη η οποία σε συνδυασμό με το γαλήνιο τοπίο τριγύρω αποτελούν μια θαυμάσια πρόταση για μια μικρή απόδραση όχι πολύ μακριά από το Ηράκλειο. Υπάρχει μονοπάτι και χωματόδρομος περιμετρικά της λίμνης για περπάτημα και παρατήρηση των λουλουδιών αλλά και των πολλών πουλιών που ανακάλυψαν πολύ γρήγορα αυτό το νέο υδροβιότοπο.

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΠΑΝΩΣΗΦΗ

Στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Μονοφατσίου, δεσπόζει η μεγάλη Μονή του Αγίου Γεωργίου, του Επανωσήφη ή Απανωσήφη όπως είναι καλύτερα γνωστή στους κατοίκους των γύρω χωριών και όχι μόνο.
Ευλογία μεγάλη η ύπαρξη αυτής της Μονής που « Το κενό των σχετικών με την ίδρυση πληροφοριών προσπαθεί να καλύψει η λαϊκή παράδοση. Αναφέρει πώς το μοναστήρι χτίστηκε από ένα οδοιπόρο καλόγερο πού κοιμήθηκε εκεί πού είναι χτισμένος σήμερα ο ναός. Κι άλλες παραδόσεις και θρύλοι προσδίδουν στη μονή μια μεταφυσική αίγλη. Οι παραδόσεις μιλούν για θαύματα και του Αγίου Γεωργίου. Λέγετε πως ένας βοσκός είχε ζητήσει την βοήθεια του Αγίου και του είχε τάξει τα καλύτερα κριάρια από το κοπάδι του. Όταν έφθασε η ώρα να εκπληρώσει το τάμα του πήγε στη μονή τα κριάρια αλλά όχι τα καλύτερα. Το επόμενο πρωί είδε όλα τα ζώα να έρχονται μόνα τους στο Απανωσήφη» Νίκου Ψιλλάκη Βυζαντινές Μνήμες της Κρήτης σελ 52.
Τα Δαμάνια από την σύσταση τους σε χωριό, ευτύχησαν μέχρι σήμερα, εκτός από λιγοστές βραχύβιες εξαιρέσεις να έχουν εφημέριο Ιερομόναχο από το γειτονικό μοναστήρι. Πρώτος ήταν ο π. Ιάκωβος και τελευταία ο π.Ευμένιος ο οποίος εφημέρευε επί 33 περίπου χρόνια, ακόμα και σήμερα καθήκοντα εφημερίου ασκεί Επανωσηφήτης Ιερομόναχος.
Οι περισσότεροι από τους ηλικιωμένους Δαμανιανούς έχουν δουλέψει ως εργάτες στη Μονή. Δεν χάριζε η Μονή αλλά έδινε ευκαιρία σε όσους ήθελαν να βγάλουν μεροκάματο με τον ιδρώτα του προσώπου τους να το έχουν. Υπήρχε η σχετικά πρόσφατη εποχή πού εργάτες από τα γύρω χωριά αλλά και από την Μακεδονία ακόμα εύρισκαν δουλειά είτε στο τρύγο είτε στο λιομάζωμα είτε στο ελαιοτριβείο.
Η προσφορά της Μονής δεν σταματά εδώ. Είναι σημαντική η συνεισφορά σε αίμα, πού έχυσε για την πατρίδα. 18 καλόγεροι σφαχτήκανε μέσα στην αυλή της μονής από τους τούρκους, ενώ πιο κοντινή είναι η μνήμη των Γερμανών πού συνέλαβαν Μοναχούς στην αυλή του Μοναστηριού (Ορισμένοι από αυτούς ζουν ακόμα) και τους πήγαν στα κρατητήρια της Γκεστάπο.
Μεγάλη φυσιογνωμία πού ανέδειξε εκείνη την εποχή ήταν ο μακαριστός πρώτος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος ο Α!, ο οποίος όχι μόνο τους μοναχούς κατάφερε να γλυτώσει από το απόσπασμα αλλά και άλλους πολλούς πατριώτες να ελευθερώσει. Οι μεγαλύτεροι σήμερα σε ηλικία καλόγεροι είναι δικά του πνευματικοπαίδια. Και δεν είναι ο μοναδικός, υπήρξαν και άλλοι πολλοί πού τους αναφέρει η ιστορία ως μεγάλα αναστήματα εθνικά και εκκλησιαστικά.
Η προσφορά της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου του Επανωσήφη είναι συνεχής μέχρι και σήμερα, με αποκορύφωμα την προσφορά του Επανωσηφείου Οικοτροφείου στη Εκκλησία και το έθνος για να λειτουργήσει η Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης, από όπου θα βγουν οι νέοι κληρικοί οι οποίοι θα συνεχίζουν να επανδρώνουν και να στελεχώνουν την Εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου