ΑΒΡΑΑΜ

ΔΑΜΑΝΙΑ : Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι Δαμάνια χθες σήμερα και αύριο.Η τεχνική Λίμνη των Δαμανίων βρίσκεται στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων λίγα μέτρα από τα σπίτια του χωριού. Η λίμνη στα Δαμάνια είναι από τις πιο όμορφες που διαθέτει όλη η Κρήτη η οποία σε συνδυασμό με το γαλήνιο τοπίο τριγύρω αποτελούν μια θαυμάσια πρόταση για μια μικρή απόδραση όχι πολύ μακριά από το Ηράκλειο. Υπάρχει μονοπάτι και χωματόδρομος περιμετρικά της λίμνης για περπάτημα και παρατήρηση των λουλουδιών αλλά και των πολλών πουλιών που ανακάλυψαν πολύ γρήγορα αυτό το νέο υδροβιότοπο.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Με πολλή χαρά αποδεχθήκαμε την πρόταση του αγαπητού εν Χριστώ αδελφού Πανοσ. Αρχιμ. Νεκταρίου Γκίνου,


ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ε Π Α Ν Ω Σ Η Φ Η

Με πολλή χαρά αποδεχθήκαμε την πρόταση του αγαπητού εν Χριστώ αδελφού Πανοσ. Αρχιμ. Νεκταρίου Γκίνου, κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου, Ικαρίας & Κορσεών, να αναλάβουμε την δαπάνη για την κυκλοφορία της νέας του ψηφιακής εργασίας, με τίτλο: «ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ» Ψηφιακά χαρτογραφημένη.
Ένας ακόμη λόγος που μας ώθησε να αναλάβουμε την δαπάνη αυτή είναι ότι στον ψηφιακό αυτό δίσκο περιέχονται κείμενα ασκητικού και πνευματικού περιεχομένου καθώς και δύο προγράμματα, έργα του Πανοσ. Αρχιμ. Χρυσοστόμου Μακρυδάκη, αδελφού της Ιεράς Μονής Επανωσήφη, της Μονής της Μετανοίας μας.
            Στην σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας που ζούμε οι υπολογιστές πλέον υπάρχουν σχεδόν σε κάθε οικογένεια. Τα πάντα περνούν μέσα από το διαδίκτυο. Αποτελούν καθοριστικό παράγοντα της ζωής μας.
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στο να βοηθήσει τον σύγχρονο άνθρωπο που ζει μέσα σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία να έρθει σε επαφή με το σωτήριο μήνυμα του Ευαγγελίου. Να βρει ανάπαυση και γαλήνη από τις σειρήνες του άκοσμου κόσμου που ζητούν να συλλάβουν στα δίχτυα τους την ψυχή του και να τον οδηγήσουν μακριά από την πηγή της Ζωής, της όντως Ζωής, που είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός και ο σωτήριος λόγος Του.
Η Αγία Γραφή, Παλαιά και Καινή Διαθήκη, είναι ένα ιστορικό και ταυτόχρονα ένα αποκαλυπτικό βιβλίο. Μέσα από την παράθεση των ιστορικών γεγονότων, από τη γένεση του κόσμου, την πορεία του Ισραήλ μέσα στο χώρο και το χρόνο, την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού, τον ευαγγελισμό των πρώτων χριστιανών και μέχρι τις προφητικές εικόνες της Αποκαλύψεως του Ιωάννου, μέσα απ' όλα αυτά τα γεγονότα οι χριστιανοί όλων των χρόνων και όλων των τόπων είδαν τον Θεό ν' αποκαλύπτεται. Να εμφανίζεται στους ανθρώπους και να καθοδηγεί την πορεία τους προς τη σωτηρία. Τα περιστατικά, τα οποία διαδραματίζονται στις σελίδες της Αγίας Γραφής, δεν αποτελούν στιγμιότυπα της ζωής των πρωταγωνιστών τους, αλλά σημαντικά γεγονότα για την πορεία του σχεδίου της θείας οικονομίας, για τη σωτηρία δηλαδή του ανθρωπίνου γένους.
Αληθινή πνευματική ζωή δεν είναι δυνατόν να υπάρξει χωρίς τη γνώση που μας προσφέρει η μελέτη του θείου λόγου. Η Γραφή φωτίζει το νου, αγιάζει την καρδιά, ενισχύει τη θέληση. Αποδιώκει τη ραθυμία, φυγαδεύει τον πονηρό, εκριζώνει τα πάθη και διαλύει τους εμπαθείς λογισμούς. Επίσης αυξάνει το φόβο του Θεού και διεγείρει το ζήλο μας στον πνευματικό αγώνα.
Ο Ιερός Χρυσόστομος διδάσκει πολύ επιγραμματικά: «Μεγάλη ἀσφάλεια πρός τό μή ἁμαρτάνειν τῶν Γραφῶν ἡ ἀνάγνωσις˙ μέγας κρημνός καί βάραθρον βαθύ τῶν Γραφῶν ἡ ἂγνοια». Τίποτε άλλο, τονίζει ο ίδιος Πατήρ, δεν συντελεί στο να επιτύχει ο χριστιανός ενάρετη ζωή και βίο σύμφωνο με την ορθή πίστη, όσο η μελέτη της Αγίας Γραφής και η προσεκτική ενασχόληση με αυτήν».
Αγαπητοί μου,
Μοναδικός λόγος του εγχειρήματος αυτού είναι η Αγία Γραφή να μπει στη ζωή όλων των ανθρώπων. Να γίνει καθημερινό εντρύφημα κάθε πιστού χριστιανού, κάθε ανθρώπου που αναζητά κάτι το διαφορετικό και αυθεντικό, που αναζητά να ξεδιψάσει την πνευματική δίψα.
Ευχόμαστε ο κάθε μελετητής και αναγνώστης του ιερού αυτού κειμένου, κάθε φορά που θα εντρυφά σ’ αυτό να νιώθει στην καρδιά του τη χαρά που ένιωθε και ο Προφητάναξ Δαυίδ˙ «Ὡς γλυκέα τῷ λάρυγγί μου τά λόγιά σου, ὑπέρ μέλι τῷ στόματί μου» (Ψαλμ. 118, 103).


Έγραφα την 3η Νοεμβρίου 2007
Εορτή της Ανακομιδής των Ιερών λειψάνων
του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.



Ὁ Καθηγούμενος
της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου
Επανωσήφη

Ἀρχιμ. Βαρθολομαῖος Βογιατζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου