ΔΑΜΑΝΙΑ

ΔΑΜΑΝΙΑ

Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2010

Εγκαίνια μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης»


--> Για την οικουμενικότητα του μεγάλου συγγραφέα και στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη, μίλησε από τη Μυρτιά- Ηρακλείου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, στα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης του ομώνυμου μουσείου.
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η ανεξάρτητη βουλευτής κα Ντόρα Μπακογιάννη, που στο χαιρετισμό της έκανε λόγο για τον πιο γνωστό Έλληνα συγγραφέα ανά τον κόσμο.
Στα εγκαίνια, που τελέστηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα, παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές του Ηρακλείου, δήμαρχοι του νομού και προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών και των γραμμάτων.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ρούσος Κυπριωτάκης. Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τον Καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη, πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου, τους κυρίους Κωνσταντίνο Αλαβάνο, διευθυντή τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, και Άγγελο Δεληβοριά, διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, και από την ποιήτρια και βαφτισιμιά του Ν. Καζαντζάκη, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη. Η μεγάλη τραγουδίστρια ερμήνευσε γνωστά τραγούδια εμπνευσμένα από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη (από τον κύκλο του «Καπετάν Μιχάλη» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και από τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη) και άλλα τραγούδια από το πλούσιο ποιοτικό της ρεπερτόριο.
Με την ελκυστική επανέκθεση, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις ηλεκτρονικές παραγωγές και τα ψηφιοποιημένα αρχεία που είναι στη διάθεση των μελετητών, το Μουσείο Καζαντζάκη φιλοδοξεί, στο νέο του ξεκίνημα, να συμβάλει ακόμα περισσότερο στη διατήρηση, προβολή και διάδοση του έργου του Κρητικού συγγραφέα, του μεγάλου στοχαστή.
Υπενθυμίζεται ότι το μουσείο εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά, πριν από 27χρόνια από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, παρουσία των Οδυσσέα Ελύτη και Αντώνη Σαμαράκη. Η πρώτη στέγη του Μουσείου δημιουργήθηκε χάρη στη δωρεά, την προσπάθεια και τη φροντίδα του αείμνηστου σκηνογράφου Γιώργου Ανεμογιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου