Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Με τον όρο ναρκωτικά εννοούμε διάφορες χημικές ουσίες που η συχνή λήψη τους από τον άνθρωπο οδηγεί σε εξάρτηση και πολλές φορές σε σοβαρά προβλήματα.

Η χρήση του ναρκωτικού δεν είναι νέα είναι αρχαία.

Τα ναρκωτικά, σαν φυτά ήταν στο άνθρωπο από χιλιάδες χρόνια.

Το ένστικτο της αυτοσυ-ντήρησης ήταν αυτό που κύρια οδήγησε τον άνθρωπο να διακρίνει τις θεραπευτικές ιδιότητες αυτών των φυτών και να τις χρησ-ιμοποιήσει για την ανακούφισή του.

Οι νέοι οι οποίοι στρέφονται προς τα ναρκωτικά αυξάνουν δυστυχώς μέρα με την μέρα σε όλο τον κόσμο, όπως και στον τόπο μας. Οι αιτίες που οδηγούν προς τη χρήση των ναρκωτικών είναι πολλές. Προς αυτά στρέφονται πρόσωπα τα οποία είναι ανίκανα να αντικρίσουν τη ζωή και να συμφιλιωθούν με την πραγματικότητά της. Τα πρόσωπα αυτά δεν διαπαιδαγωγήθηκαν ποτέ από την μικρή τους ηλικία και δεν άσκησαν τη βούλησή τους ,έτσι ώστε να μπορούν να αντιστ-έκονται στις απαιτήσεις τις οποίες προβάλλει η ζωή μας και καταφεύγουν στα ναρκωτικά .

Σέρνονται από τις επιθυμίες τους και τα ένστικτα τους.

Δεν είναι σε θέση να αντισταθούν σε τίποτε και παρασύρονται από τους άλλους. Ακόμα στρέφονται προς τα ναρκωτικά εκείνοι που τους λείπει η ικανότητα να υπομένουν την αγωνία, να αντιστέκονται και να παλεύουν με την αμφιβολία. Καταφεύγουν στα ναρκωτικά όσοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες της ωριμότητας, πνιγμένοι στους φόβους.

Η πιο επικίνδυνη ηλικία για τη στροφή προς τα ναρκωτικά είναι η εφηβική ηλικία.

Σε αυτό το στάδιο ο έφηβος αναζητάει την ελευθερία του. Αντιλαμβάνεται ότι μπορεί και πρέπει να φύγει από την οικογένεια του.

Πιστεύει ότι μπορεί να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.

Στη συνέχεια ακολουθούν αβάσταχτες συγκρούσεις και προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει κάτι που θα του επιτρέψει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Έτσι καταλήγει στα ναρκωτικά.

Τον πρώτο λόγο σε αυτήν την ηλικία το έχει η παρέα, και η συντροφιά.

Έχει μεγάλη σημασία για το καλό ή κακό δρόμο που μπορεί να πάρει το παιδί με την παρέα που κάνει.

Ένας σοβαρός λόγος που στρέφει τους νέους στα ναρκωτικά είναι η μοναξιά και αδιαφορία του ανθρώπου, προς τον άνθρωπο. Η ζωή στις πόλεις έχει γίνει σκληρή, η καρδιά μας είναι φοβισμένη και πεινάει για λίγη τρυφερότητα, αγάπη, φιλία, καλοσύνη και ανθρωπιά.

Άλλοι λόγοι που στρέφουν τους νέους στα ναρκωτικά είναι το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών που ακμάζει σε υψηλό βαθμό,το παραχάιδεμα και το κακοσυν-ήθισμα.

Τα παραχαϊδεμένα και κακομαθημένα παιδιά απαιτούν πάντα πολλά χωρίς να ξέρουν τι θέλουν.

Το παραχάϊδεμα εμποδίζει το δυνάμωμα της κεντρικής δύναμης του ανθρώπου δηλαδή τον χαραχτήρα του.

Δυναμώνει όμως τις ορμές, τις τάσεις, τον εγωισμό, τη δειλία, την αχαριστία, στην ανικα-νότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ζωής, και στρέφεται σε αντικοινωνικούς δρόμους, όπως είναι ο δρόμος των ναρκωτικών.

Τα αίτια της διάδοσης των ναρκωτικών μέσα στην νεολαία δεν είναι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά. Κάποτε στον τόπο μας το φαινόμενο των ναρκωτικών σημάδευε μόνο την τάξη των πλουσίων. Σήμερα δυστυχώς κατ-αφεύγουν στα ναρκωτικά αγόρια και κορίτσια όλων των κοινωνικών τάξεων.

Στα ναρκωτικά βρίσκει τις διεξόδους που του χρειάζονται για τη λύση των προβλημάτων του. Μια σκληρή τιμωρία αυτών που παίρνουν ναρκωτικά δε χρησιμ-εύει, αντίθετα χειροτερεύει το πρόβλημα γιατί ο νέος που μπαίνει στη φυλακή για χασίς και ηρωίνη χάνει οριστικά το στήριγμα και τη δυνατότητα να ζήσει μια ζωή με νόημα.

Ένας θετικός τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης των ναρκωτικών είναι η κοινωνική πολιτική που πρέπει να πάρει το κράτος απέναντι στη νεολαία. Η καταπολέμηση της ανεργίας, η οργάνωση της παιδείας, κλείσιμο τών υπόπτων μπαρ, και ντισκοτέκ είναι ο μόνος τρόπος να διώξουν οι νέοι τα διάφορα προβλήματα που τους έχει δημιουργήσει ένας άσχημος τρόπος ζωής. Έτσι κάθε νέος και νέα θα αισθανθούν την στοργή του κράτους την οποία και θα εκτιμήσουν.

Αν κάνετε χρήση ναρκωτ-ικών δε σημαίνει ότι είστε και κακός άνθρωπος.

Σημαίνει απλά ότι δεν έχετε βρει κανέναν πιο θετικό τρόπο για να καλύψετε κάποιες ανικαν-οποίητες ανάγκες σας.

Τα ναρκωτικά σας λένε: «Έλα να παίξεις μαζί μας και θα περάσεις καλά» Πράγματι στην αρχή σας κάνουν να νιώθετε υπέροχα.

Όμως με τη συνεχή χρήση αλλάζουν τα πράγματα και θα το πληρώσετε ακριβά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου