ΑΒΡΑΑΜ

ΔΑΜΑΝΙΑ : Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι Δαμάνια χθες σήμερα και αύριο.Η τεχνική Λίμνη των Δαμανίων βρίσκεται στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων λίγα μέτρα από τα σπίτια του χωριού. Η λίμνη στα Δαμάνια είναι από τις πιο όμορφες που διαθέτει όλη η Κρήτη η οποία σε συνδυασμό με το γαλήνιο τοπίο τριγύρω αποτελούν μια θαυμάσια πρόταση για μια μικρή απόδραση όχι πολύ μακριά από το Ηράκλειο. Υπάρχει μονοπάτι και χωματόδρομος περιμετρικά της λίμνης για περπάτημα και παρατήρηση των λουλουδιών αλλά και των πολλών πουλιών που ανακάλυψαν πολύ γρήγορα αυτό το νέο υδροβιότοπο.

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Ο π. Νεκτάριος Γκίνος, κατά κόσμο (Ευάγγελος)


Ένα από τα πολλά Blogs και Sites του Πυθαγόρα είναι και το http://pythagorasxana.blogspot.gr/
Ο συγγραφέας και διαχειριστής των σελίδων είναι Ο π. Νεκτάριος Γκίνος, κατά κόσμο (Ευάγγελος) γεννήθηκε στη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1954.Εκάρη Μοναχός μετά από δοκιμασία, στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Μετεώρου το έτος 1984, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Τρίκης και Σταγών Αλέξιο και εδέχθη το Μέγα και Αγγελικό Σχήμα, από τον Ηγούμενο της Μονής, Πανοσιολ. Αρχιμ. Αθανάσιο, τον επόμενο χρόνο 1986.Το έτος 1988, ενετάχθη στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου του Επανωσήφη, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Με προτροπή του Γέροντα του Αρχιμ. Αρσενίου Σπυριδάκη, Προηγουμένου της Ιεράς Μονής, Αγ Γεωργίου χειροτονήθηκε το έτος 1990, από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. κ. Τιμόθεο, Διάκονος και Πρεσβύτερος, επί ηγουμενίας του Πανοσ. Αρχιμ. Αθηναγόρα Τζορμπατζάκη. Την διακονία του Πνευματικού έλαβε το έτος 1995, ενώ το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη το έτος 1996.

Διορίστηκε εφημέριος στο προσφυγικό χωριό (Δαμάνια) στις 12-3-1991. Στα επτά χρόνια που διακόνησε εκεί, δημιούργησε κέντρο νεότητας και ένα πρότυπο κέντρο εκμαθήσεως ηλεκτρονικών υπολογιστών, πρωτόγνωρες καταστάσεις τότε, παράλληλα αναστήλωσε την παλιά εκκλησία και ανακαίνισε εκ βάθρων τον καθεδρικό Ναό και επιχρύσωσε το τέμπλο με προσωπική εργασία, εγκαινίασε τον ναό κοιμητηριού και ανήγειρε μνημείο για τους σφαγιασθέντες στην Μικρα Ασία.
 Χάρη της δραστηριότητος τον απέσπασαν στη Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και συνέβαλε στην διοργάνωση του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος ως εντεταλμένος της Εκκλησιαστικής κληρονομιάς. Τα Χριστούγεννα του 1999 για πρώτη φορά παγκοσμίως αναρτάται η Καινή Διαθήκη στο διαδίκτυο στην Ελληνική γλώσσα πληκτρολογημένη και έτοιμη για εργασία από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης και είναι έργο δικό του. Αυτή η Καινή Διαθήκη μαζί με το Εορτολόγιο σε βάση δεδομένων (και αυτό δικό του έργο) υπήρξε και η επίσημη συμμετοχή της Εκκλησίας  Κρήτης στους εορτασμούς του Ιωβηλαίου το 2000.   
 Έφερε σε πέρας την καταγραφή της Αρχιεπισκοπής δημοσιεύοντας 8.500 αντικείμενα που βρίσκονταν σε περίπου 1000 ναούς και εξωκλήσια συνολικά σε 165 τόμους, αυτό που σήμερα ονομάζεται «αρχείο Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Γκίνου». Στο ενεργητικό του έχει ακόμη τέσσερα ιεραποστολικά ταξίδια με τελευταίο εκείνο της Τεχεράνης το 2001 το οποίο έφερε την υπερκόπωση. Ήταν το πρώτο ράγισμα στο γυαλί.
Αποσύρθηκε στην Σάμο στο κάθισμα Άγιος Νικόλαος του Κουρουντερέ, και μόλις οι δυνάμεις του επέστρεψαν άρχισε την αποτύπωση της Σάμου, εργασία που δεν τελείωσε επειδή προέκυψαν τα αναπνευστικά προβλήματα με τα οποία παλεύει ακόμα.  Παρά ταύτα εργάζεται και ολοκληρώνει το έργο της Καινής Διαθήκης μαζί με την Παλαιά και εκδίδεται από την Μητρόπολη Σάμου 2007 ως «Η Αγία Γραφή ψηφιακά χαρτογραφημένη». Ήταν το τελευταίο έργο πριν ασχοληθεί με τα Blogs και Sites, όπου τυχαία ανακάλυψε του συμπατριώτες του και ήλθε σε επαφή με αυτούς.
Τα Χριστούγεννα 2010 επιστρέφει στην Κρήτη και ησυχάζει πλέον στην Ιερά Μονή Απεζανών.

Πάτερ Νεκτάριε σ’ ευχαριστούμε πολύ.   Χάρη σε σας έχουμε σήμερα εικόνες  από την καταγραφή του 1998 με πλούσιο φωτογραφικό υλικό ιστορικά γεγονότα και βίντεο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου