ΔΑΜΑΝΙΑ

ΔΑΜΑΝΙΑ

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ) Οπλαρχηγός της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 1941-1945 – ΚΡΗΤΗ.


Σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου 1973, έφυγε από τη ζωή ο Καπετάν Γιώργης (ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ) Οπλαρχηγός της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 1941-1945 – ΚΡΗΤΗ.
Ο Καπετάν Γιώργης (γνωστός και ως καφετζής), γιός του Ισαάκ Ασλάνογλου και της Μαρίας γεννήθηκε το 1897 στην Σελεύκεια Αδάνων Μ.Ασίας. Το 1922 έφυγε από την Σελεύκεια σαν πρόσφυγας μαζί με όσους διασώθηκαν συγγενείς και συγχωριανούς του και αφού περιπλανήθηκαν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, τελικά εγκαταστάθηκαν στα ΔΑΜΑΝΙΑ Μονοφατσίου.
Στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ της Κρήτης μετείχε από την πρώτη στιγμή υπό τον Γενικό Αρχηγό Εμμ. Μπαντουβά. Στις 2 Ιουνίου και στη θέση Άγιος Σύλλας αφού έδωσε όρκο για συνέχιση του αγώνα μαζί με τους υπόλοιπους αγωνιστές ανέβηκε στο βουνό με την ομάδα του.
Η δράση του μαζί με την ομάδα του: μάχες, δολιοφθορές, σαμποτάζ (αεροδρόμιο Καστελλίου πεδιάδος, Αεροδρόμιο Ηρακλείου) κατά του εχθρού σε όλη την διάρκεια της κατοχής υπήρξε ηρωική.
Έδωσε σημαντικές μάχες υπό τον Αρχηγό Ιωάννη Μπαντουβά κατά του εχθρού όπως εναντίον των Αλεξ/στών από 21/05/41 έως 29/05/41 εις θέση Αθανάτους, εις θέση Γιόφυρο, Θέρισσον, Ντεκέ Ατσαλένιου – Βιάννος – Λασηθιώτικα βουνά, εις θέση Βαφέ, Τζιτζιφέ Χανίων, εις θέση Κουρουπητό Ρεθύμνου και σε πολλές άλλες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου