Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Ο τραχανάς 2962014



Ο τραχανάς γίνεται με σιτάρι, το οποίο το βρέχουμε και το κοπανίζουμε σε ένα ειδικό πέτρινο δοχείο με μεγάλο ξύλινο κόπανο, για να ξεφλουδίσει ο καρπός. Μετά το αλέθουμε σε ειδικό μύλο για να σπάσει ο καρπός. Στην συνέχεια παίρνομε πρόβειο και κατσικίσιο γάλα και αφού το κάνουμε γιαούρτι, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και το τραχανά μας. Χρειαζόμαστε ένα πετροκάζ, και ένα μεγάλο καζάνι. στα παλαιότερα χρόνια που δεν είχαν πετροκάζ, χρησιμοποιούσαν τρεις μεγάλες πέτρες εκεί τοποθετούσαν το μεγάλο καζάνι, και άναβαν την φωτιά. Τώρα είμαστε έτοιμοι. Βάζουμε το καζάνι στην φωτιά ρίχνουμε το γιαούρτι στο καζάνι, και με χαμηλή φωτιά το ανακατέουμε σιγά σιγά. Στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεσμένο σιτάρι ανακατεύοντας με ένα ειδικό ξύλινο εργαλείο που λέγετε πιντζέκ, με τρόπο, που να μην κωλύσει στο καζάνι. Όσο ανακατέυουμε αρχίζει ο τραχανάς μας να γίνεται πιο πηκτός και εδώ χρειάζεται να ανακατέυουμε πιο γρήγορα, για να μην μας κολλήσει στο πάτο του καζανιού. Τα παλιά χρόνια έλεγαν ότι για να φτιάξης τραχανά, ήταν δύσκολη δουλειά και ήταν μόνο για άνδρες. Ο τραχανάς είναι έτοιμος. Αφήνουμε για μία ώρα περίπου να κρυώσει και στην συνέχεια πλάθουμε μικρά τριβιδάκια και κόβουμε μικρές φετούλες, και της τοποθετούμε πάνω σε ένα σανίδι φτιαγμένο για αυτές της περιπτώσεις. αφήνουμε να ξεραθεί στον ήλιο για λίγες ώρες, και ο τραχανάς μας είναι έτοιμος. καλή μας, όρεξη.












1 σχόλιο: