ΑΒΡΑΑΜ

ΔΑΜΑΝΙΑ : Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι Δαμάνια χθες σήμερα και αύριο.Η τεχνική Λίμνη των Δαμανίων βρίσκεται στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων λίγα μέτρα από τα σπίτια του χωριού. Η λίμνη στα Δαμάνια είναι από τις πιο όμορφες που διαθέτει όλη η Κρήτη η οποία σε συνδυασμό με το γαλήνιο τοπίο τριγύρω αποτελούν μια θαυμάσια πρόταση για μια μικρή απόδραση όχι πολύ μακριά από το Ηράκλειο. Υπάρχει μονοπάτι και χωματόδρομος περιμετρικά της λίμνης για περπάτημα και παρατήρηση των λουλουδιών αλλά και των πολλών πουλιών που ανακάλυψαν πολύ γρήγορα αυτό το νέο υδροβιότοπο.

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής 2013


Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα εορτασθεί η εορτή της Ζωοδόχου πηγής στα Δαμάνια την Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 .  Την παραμονή Πέμπτη 9 Μαΐου και ώρα 6 μ.μ. θα τελεστεί εσπερινός. Την ημέρα της εορτής και ώρα 7.30 π.μ. θα τελεστεί Ο  Όρθρος και η Θεία λειτουργία .   

Ο Βυζαντινός της Ζωοδόχου Πηγής. Σύμφωνα με την 342α/2785 αναφορά της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης, είναι η μοναδική βυζαντινή εκκλησία της περιοχής του οικισμού, ενώ η καθηγήτρια της Βυζαντινής αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Ρεθύμνου, κ.Παπαδάκη  αναφέρει ότι αγιογραφήθηκε στα 1399. Η Εκκλησία αυτή αναστηλώθηκε και με την βοήθεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας, από 15 Φεβρουάριου 1979 μέχρι 9 Μαΐου 1986, οπότε έγινε και η πρώτη θεία λειτουργία μετά από «ο Θεός» ξέρει πόσα χρόνια.

Στην μεγάλη αυτή εορτή θα μας τιμήσει με την παρουσία του και θα είναι κοντά μας ο αγαπημένος μας  Αρχιμανδρίτης  Πάτερ Νεκτάριος Γκίνος.   
 Ο Πάτερ Νεκτάριος Γκίνος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στα 1954 όπου έζησε μόλις τέσσαρα χρόνια και ορφάνεψε από πατέρα στο Χελουάν το 1961. Τέταρτος από εξ αδέλφια γνώρισε τι σημαίνει φτώχεια και ανέχεια αφού μεγάλωσε κυρίως στα προνοιακά  βοηθήματα που πρόσφεραν οι ομογενείς της παροικίας με τα σωματεία που λειτουργούσαν τότε.
Άλλοτε μέσα και άλλοτε έξω από τα ορφανοτροφεία και τα ιδρύματα τελείωσε το δημοτικό στην Αμπέτειο το 1966 και την Ξενάκειο στα 1970, ίσως είναι το μοναδικό ελληνόπουλο που εργάστηκε στο γκαράζ της Αμπετείου Σχολής τα καλοκαίρια του 67-68-69 πλάι στον Μπάρμπα Κώστα από τον οποίο χόρτασε σφαλιάρα χάριν παιδαγωγίας. Υπήρξε Ναυτοπρόσκοπος στην Εφορία Νείλου.
Τον Αύγουστο του 1970 ήρθε στην Ελλάδα και από διάφορες συγκυρίες βρέθηκε να ζει μόνος τον επόμενο χρόνο στον Βύρωνα σε ηλικία 17 χρονών κάνοντας διάφορες εργασίες. Στρατεύτηκε το Ιανουάριο του 1974 και υπηρέτησε στους Πεζοναύτες ως ο Ελεύθερος σκοπευτής του τρίτου λόχου του  521 Τ/Π του 32 Συντάγματος. Μετά ασχολήθηκε με το εμπόριο όπου οικονομούσε πολλά χρήματα, μέχρι που διάβασε ένα βιβλίο και άλλαξε η ζωή του με την απόφαση να μονάσει, τίτλος του βιβλίου «Μια βραδιά στην έρημο του Όρους», ήταν τότε καλοκαίρι του 1984, παρατάει λοιπόν τα πάντα και καταλήγει να καρεί μοναχός στην Μονή του Μεγάλου Μετεώρου. Ο αυθορμητισμός και η αγωνιστικότητα του είναι η αιτία που βρίσκεται τέσσαρα χρόνια αργότερα στην Κρήτη και στο μεγάλο μοναστήρι του Επανωσήφη. Βρήκε στοργή και νουθεσία από τον Γέροντα Αρχιμανδρίτη Αρσένιο Σπυριδάκη, στον οποίο υποτάγηκε και τον υπηρέτησε μέχρι την κοίμηση του, γηροκομώντας τον. Ασχολήθηκε με την αγιογραφία και με την προτροπή και την ευλογία του χειροτονήθηκε και παπάς το 1990 σε ηλικία 36 ετών.
Διορίστηκε εφημέριος στο προσφυγικό χωριό (Δαμάνια). Στα επτά χρόνια που διακόνησε εκεί, δημιούργησε κέντρο νεότητας και ένα πρότυπο κέντρο εκμαθήσεως ηλεκτρονικών υπολογιστών, πρωτόγνωρες καταστάσεις τότε, παράλληλα αναστήλωσε την παλιά εκκλησία και ανακαίνισε εκ βάθρων τον καθεδρικό Ναό και επιχρύσωσε το τέμπλο με προσωπική εργασία, εγκαινίασε τον ναό κοιμητηριού και ανήγειρε μνημείο για τους σφαγιασθέντες στην Μικρα Ασία.
 Χάρη της δραστηριότητος τον απέσπασαν στη Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και συνέβαλε στην διοργάνωση του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος ως εντεταλμένος της Εκκλησιαστικής κληρονομιάς. Τα Χριστούγεννα του 1999 για πρώτη φορά παγκοσμίως αναρτάται η Καινή Διαθήκη στο διαδίκτυο στην Ελληνική γλώσσα πληκτρολογημένη και έτοιμη για εργασία από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης και είναι έργο δικό του. Αυτή η Καινή Διαθήκη μαζί με το Εορτολόγιο σε βάση δεδομένων (και αυτό δικό του έργο) υπήρξε και η επίσημη συμμετοχή της Εκκλησίας  Κρήτης στους εορτασμούς του Ιωβηλαίου το 2000.   
 Έφερε σε πέρας την καταγραφή της Αρχιεπισκοπής δημοσιεύοντας 8.500 αντικείμενα που βρίσκονταν σε περίπου 1000 ναούς και εξωκλήσια συνολικά σε 165 τόμους, αυτό που σήμερα ονομάζεται «αρχείο Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Γκίνου». Στο ενεργητικό του έχει ακόμη τέσσερα ιεραποστολικά ταξίδια με τελευταίο εκείνο της Τεχεράνης το 2001 το οποίο έφερε την υπερκόπωση. Ήταν το πρώτο ράγισμα στο γυαλί.
Αποσύρθηκε στην Σάμο στο κάθισμα Άγιος Νικόλαος του Κουρουντερέ, και μόλις οι δυνάμεις του επέστρεψαν άρχισε την αποτύπωση της Σάμου, εργασία που δεν τελείωσε επειδή προέκυψαν τα αναπνευστικά προβλήματα με τα οποία παλεύει ακόμα.  Παρά ταύτα εργάζεται και ολοκληρώνει το έργο της Καινής Διαθήκης μαζί με την Παλαιά και εκδίδεται από την Μητρόπολη Σάμου 2007 ως «Η Αγία Γραφή ψηφιακά χαρτογραφημένη». Ήταν το τελευταίο έργο πριν ασχοληθεί με τα Blogs και Sites, όπου τυχαία ανακάλυψε του συμπατριώτες του και ήλθε σε επαφή με αυτούς.
Τα Χριστούγεννα 2010 επιστρέφει στην Κρήτη και ησυχάζει πλέον στην Ιερά Μονή Απεζανών, προκειμένου να είναι δίπλα στον νοσοκομείο που ρυθμίζει τον αναπνευστήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου