ΔΑΜΑΝΙΑ

ΔΑΜΑΝΙΑ

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Παπάζογλου


Ο Νίκος Παπάζογλου που έφυγε σε ηλικία 63 ετών από καρκίνο, ήταν από τους πιο χαμηλών τόνων αλλά κι από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης, ξεκίνησε την πορεία του στη μουσική συμμετέχοντας σε διάφορα γκρουπ από το 1965 ως το 1970. Την ίδια εποχή έγραψε μερικά από τα πρώτα του τραγούδια, τα οποία είχε τραγουδήσει ο Πασχάλης.
Το 1972 με το συγκρότημά του Zealots – όλοι Θεσσαλονικείς μουσικοί – εγκαταστάθηκε στο Aachen της Δυτικής Γερμανίας. Έγραψαν έξι τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στο Μιλάνο αλλά δεν κυκλοφόρησαν στην αγορά και υπάρχουν μόνο σε συλλογές φίλων.
Συναντιέται με τον Μ. Ρασούλη το 1976, όταν συμμετέχει στους “Αχαρνής” του Διονύση Σαββόπουλου.
Η “παρέα” των βορείων – Ρασούλης, Ξυδάκης, Σαββόπουλος, Παπάζογλου- φτιάχουν το 1978 την θρυλική “Εκδίκηση της Γυφτιάς”. Την ηχογραφούν στο δικό του στούντιο “Αγροτικόν” που είχε στήσει στην Τούμπα.
Δημιουργεί μια ορχήστρα από ερασιτέχνες μουσικούς και από κάποιους φίλους του επαγγελματίες μουσικούς. Είναι η “Λοξή Φάλαγγα” που κάθε χρόνο όλο κι αλλάζει λίγο τη σύνθεσή της γιατί ο Παπάζογλου προτιμούσε την ερασιτεχνική ειλικρίνεια από την επαγγελματική δεξιοτεχνία και τις ασφαλείς εκ των προτέρων ενορχηστρώσεις.
Το 1983 κατεβαίνει στο ZOOM όπου παίζει για σαράντα ημέρες. Ωστόσο δεν πήγε πολύ καλά με αποτέλεσμα να βάλει κι από τη τσέπη του χρήματα για να πληρωθούν οι μουσικοί που είχαν αφήσει στο μεταξύ τα μεροκάματά τους στη Θεσσαλονίκη για να έρθουν μαζί του. Έκτοτε δεν ξανάπαιξε στην Αθήνα για μεγάλα διαστήματα, εκτός από τα γνωστά live του. Το 1983 κυκλοφορεί ο δίσκος “Τα Δήθεν” και τον επόμενο χρόνο κυκλοφορεί το “Χαράτσι”.
Το 1986 κυκλοφόρησε το “Μέσω νεφών” και παράλληλα συμμετείχε στο “Πότε Βούδας, Πότε Κούδας” των Ρασούλη – Βαγιόπουλου και στο “Ζήτω Το Ελληνικό Τραγούδι” του Σαββόπουλου.
Το 1988 έρχεται η συνεργασία με το Μάνο Χατζιδάκη στην μπουάτ “Σείριος” και βεβαίως στο δίσκο “Στο Σείριο Υπάρχουνε Παιδιά”. Τα "Σύνεργα" κυκλοφορούν το 1991 και ένα χρόνο αργότερα η "Επιτόπιος Ηχογράφησις" στο θέατρο του Λυκαβηττού (30 Σεπτεμβρίου 1991).
Τον Απρίλιο του 1995 κυκλοφόρησε η δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Όταν Κινδυνεύεις Παίξε την Πουρούδα" - στην κυπριακή διάλεκτο σημαίνει το κλάξον ποδηλάτου.
Το 2005 κυκλοφόρησε η τελευταια του δουλεια το "Μά'ϊσσα Σελήνη". Την ημέρα της κυκλοφορίας του δίσκου κέρδισε το Βραβείο Μουσικής στα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) για τη μουσική του στην ταινία η "Νοσταλγός".
Ο Παπάζογλου άνοιξε το δρόμο και για άλλους Θεσσαλονικείς, όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Ορφέας Περίδης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, οι Μικρές Περιπλανήσεις, ο Γιάννης Μήτσης, η Μελίνα Κανά και άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου