ΑΒΡΑΑΜ

ΔΑΜΑΝΙΑ : Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι Δαμάνια χθες σήμερα και αύριο.Η τεχνική Λίμνη των Δαμανίων βρίσκεται στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων λίγα μέτρα από τα σπίτια του χωριού. Η λίμνη στα Δαμάνια είναι από τις πιο όμορφες που διαθέτει όλη η Κρήτη η οποία σε συνδυασμό με το γαλήνιο τοπίο τριγύρω αποτελούν μια θαυμάσια πρόταση για μια μικρή απόδραση όχι πολύ μακριά από το Ηράκλειο. Υπάρχει μονοπάτι και χωματόδρομος περιμετρικά της λίμνης για περπάτημα και παρατήρηση των λουλουδιών αλλά και των πολλών πουλιών που ανακάλυψαν πολύ γρήγορα αυτό το νέο υδροβιότοπο.

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ο Αβραάμ Τσεκόλ











Ο Αβραάμ Τσεκόλ γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από τρία περίπου χρόνια. Η μητέρα του έφτασε στην Ελλάδα περπατώντας, μέσω Κωνσταντινούπολης. Χωρίς να το ξέρει τότε, ήταν έγγυος. Γέννησε πρόωρα τον Αβραάμ στην Αθήνα, στους 7 μήνες. Αυτό που έμαθε από τους γιατρούς η μητέρα του ήταν ότι ο Αβραάμ είχε εκ γενετής μία σοβαρή λαρυγγοτραχειακή ανωμαλία, ενώ αργότερα στην Αγγλία της είπαν ότι πιθανώς να είχε προκληθεί από λάθος του γιατρού στην γέννα. Ηταν μόλις 4 μηνών ο Αβραάμ όταν του έγινε τραχειοτομή και από τότε ανέπνεε μέσω βαλβίδας. Εφτασε να γίνει 3 χρονών χωρίς ποτέ να μιλήσει, χωρίς ποτέ να μπορέσει να κλάψει. Η ψυχολογική κατάσταση του παιδιού, ενός παιδιού που δεν μπορούσε να κλάψει, ήταν τραγική.

Η μητέρα του προσπαθούσε όλο αυτό το διάστημα να κάνει κάτι για το παιδί της. Είχε βέβαια να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της παραμονή της στην Ελλάδα. Αυτό ευτυχώς το έλυσε ένας Αιθίοπας, ο Ντεμισιέ Ζέουντου, ο οποίος κατάφερε να της βγάλει χαρτιά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «πρόσφυγα».

Τον Φεβρουάριο του 2008, η πρεσβεία της Αιθιοπίας στην Αθήνα ήρθε σε επαφή με την κα Λελέττα Σελασιέ, η οποία είναι ένα αγαπητό μέλος του Συλλόγου μας αλλά και ανάδοχος γονιός ενός γλυκύτατου κοριτσιού στο κέντρο μας στην Dessie.

Με την συμπαράσταση και του Συλλόγου «Ελλήνων της Αιθιοπίας» η κα Λελέττα Σελασιέ ξεκίνησε έναν αγώνα για αυτό το παιδί και ανέλαβε να εκτελέσει ένα θαύμα : να μπορέσει ο Αββραάμ να αναπνεύσει φυσιολογικά όπως όλα τα παιδιά, να μπορέσει να μιλήσει, να κλάψει...

Οι δυσκολίες ήταν πολλές και μεγάλες. Για πολλούς άλλους, ίσως να ήταν ανυπέρβλητες.

Η επέμβαση δεν μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα λόγω της μεγάλης ιδιαιτερότητας αυτής της επέμβασης. Μετά από σοβαρή έρευνα και αφού έγιναν πολλές επαφές με Έλληνες αξιόλογους και σημαντικούς γιατρούς, κατέληξαν ότι η επέμβαση αποκατάστασης θα έπρεπε να γίνει στην Αγγλία, στο Λονδίνο, στο νοσοκομείο Great Ormond Street Hospital for Children.

Το νοσοκομείο του Λονδίνου αξίωσε 25.000 λίρες για αυτή την επέμβαση, δηλαδή περίπου 32.000 ευρώ, ποσό που δύσκολα θα μπορούσε να καλυφθεί έτσι απλά από φίλους και γνωστούς. Και βέβαια το συνολικό κόστος αυτού του εγχειρήματος ανέβαζε τον συνολικό προϋπολογισμό ακόμη υψηλότερα, λαμβάνοντας υπόψη κανείς τα αεροπορικά εισιτήρια, την διαμονή στο Λονδίνο, όλα τα καθημερινά έξοδα του παδιού και της μητέρας του...

Ετσι άρχισε ένας πραγματικός Γολγοθάς για την κα Λελέττα Σελασιέ. Από την έκδοση όλων των ταξιδιωτικών εγγράφων για το παιδί και την μητέρα του, τις επαφές με τους γιατρούς και τους υπεύθυνους του νοσοκομείου στο Λονδίνο, την εξασφάλιση ηθικής στήριξης της μητέρας του παιδιού στο Λονδίνο μέσω προσωπικών φίλων της έως βέβαια την συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού.

Για την συγκέντρωση του ποσού, συνέβαλαν μετά από εκκλήσεις και επαφές αρκετοί φιλάνθρωποι συνάνθρωποί μας. Για αυτόν τον σκοπό δε η κα Λελέττα Σελασιέ οργάνωσε ακόμη και τηλεμαραθώνιο !

Τα χρήματα είχαν συγκεντρωθεί, το ραντεβού με το νοσοκομείο είχε καθοριστεί, όλα ήταν έτοιμα και απλά περίμεναν να περάσει το μεσοδιάστημα έως την ημέρα της επέμβασης και τότε ένα e-mail από τον νοσοκομείο του Λονδίνου έφερε τα πάνω κάτω :

Ζητούσαν συγνώμη, είχαν κάνει λάθος στην «κοστολόγηση» της επέμβασης, λάθος μίας υπαλλήλου έγραφαν, ζητούσαν συγνώμη αλλά το ποσό που απαιτούσε πια το νοσοκομείο ήταν 45.000 λίρες, περίπου 58.000 ευρώ ! Δηλαδή, 26.000 ευρώ παραπάνω ! Ετσι απλά και ψυχρά.

Με τι δύναμη και με τι μέσα κάποιος που είχε συγκεντρώσει με κόπο και αγώνα 32.000 ευρώ θα μπορούσε να συγκεντρώσει τώρα άλλα 26.000 ευρώ... Χωρίς να υπολογίσει κανείς όλα τα υπόλοιπα έξοδα εκτός της εγχείρησης...

Και όμως. Μετά την αρχική απελπισία που προκάλεσε αυτό το e-mail, τελικά, με την συμβολή της οργάνωσης «Φίλοι του Παιδιού», του Συλλόγου μας, του Συλλόγου «Ελληνες της Αιθιοπίας» που από την αρχή στήριζε αυτή τη προσπάθεια αλλά και αρκετών ιδιωτών φιλανθρώπων και βέβαια με την ακούραστη προσπάθεια της, η κα Λελέττα Σελασιέ συγκέντρωσε και το νέο ποσό...

Ετσι, στις 21 Απριλίου του 2008, ο Αβραάμ εξετάστηκε από τον ειδικό παιδίατρο χειρούργο ωτολαρυγγολόγο Ben Hartley στο νοσοκομείο του Λονδίνου. Την επόμενη ημέρα έγινε μικρολαρυγγοσκόπηση και βρογχοσκόπηση. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα ήταν σοβαρότερο από ότι είχε εκτιμηθεί. Στις 18 Ιουνίου έγινε χειρουργική επέμβαση από τον γιατρό Ben Hartley για λαρυγγοτραχειακή αποκατάσταση. Σύμφωνα με τον γιατρό, η αποκατάσταση-ανάπλαση ήταν «πολύ ικανοποιητική». Μετά την επέμβαση, ο Αβραάμ μεταφέρθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Στις 23 Ιουνίου εισήχθη ξανά στο χειρουργείο για την αφαίρεση ενός ενδοτραχειακού σωλήνα που είχε τοποθετηθεί προσωρινά. Έγινε επίσης ξανά μικρολαρυγγοσκόπηση και βρογχοσκόπηση. Στις 24 Ιουνίου αποσωληνώθηκε και βγήκε από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά φυσικά παρέμεινε στο νοσοκομείο.

Στις 2 Ιουνίου, έγινε νέα μικρολαρυγγοσκόπηση και βρογχοσκόπηση, δηλαδή ξανά χειρουργείο με γενική νάρκωση και τοπική νάρκωση στον λάρυγγα. Διαπιστώθηκε ότι η δεξιά φωνητική χορδή δεν πάλλεται, με μόνη πιθανή συνέπεια ο Αβραάμ να αποκτήσει χοντρή ή βραχνή φωνή. Επίσης διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μία μικρή στένωση της γλωττίδος, για την αντιμετώπιση της οποίας τοποθετήθηκε μπαλονάκι.

Ο γιατρός είχε αναφέρει ότι μόνο σε ένα ποσοστό 10% των περιπτώσεων παρουσιάζεται η στένωση γλωττίδος κατά τους πρώτους 6 μήνες μετά την λαρυγγοτραχειακή αποκατάσταση. Ο μικρούλης είχε την ατυχία να πέσει σε αυτό το μικρό ποσοστό των περιπτώσεων.

Στις 16 Ιουλίου έγινε και πάλι μικρολαρυγγοσκόπηση και βρογχοσκόπηση και τοποθετήθηκε νέο μπαλονάκι.

Στις αρχές Αυγούστου, ο Αβραάμ και η μητέρα του επέστρεψαν από το Λονδίνο.

Ο Σύλλογος «Ελληνες της Αιθιοπίας» ο οποίος μέσω του βήματος της εφημερίδας τους «Κοντά σας» ενημέρωναν για την πορεία του μικρού Αβραάμ και ζητούσαν την οικονομική υποστήριξη και του οποίου μέλη και φίλοι είχαν συνεισφορά στο όλο εγχείρημα καθ’όλο το διάστημα παραμονής του Αβραάμ στο Λονδίνο, βρήκαν και νοίκιασαν ένα μικρό διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους για την μητέρα και το αγοράκι, γεγονός που ήταν απαραίτητο ώστε να ζήσει ο Αβραάμ σε ένα κατάλληλο και υγιεινό περιβάλλον.

Ολο το διάστημα της παραμονής του Αβραάμ στο νοσοκομείο του Λονδίνου, η οικονομική υποστήριξη ήταν συνεχής καθώς υπήρχε η ανάγκη για οικονομική κάλυψη των τρεχόντων αναγκών. Πολλοί ήταν αυτοί που συμμετείχαν σε αυτό, πολλοί από αυτούς μάλιστα δεν είχαν ουδεμία σχέση με την Αιθιοπία ή με κάποιον από τους σχετικούς οργανισμούς και Συλλόγους. Απλά αφού έμαθαν για αυτή την προσπάθεια για το μικρό αγοράκι, ευαισθητοποιήθηκαν και έδωσαν τον οβολό τους. Κάποιος μάλιστα οργάνωσε δική του mini εκστρατεία και συγκέντρωσε περισσότερα από 1.000 ευρώ από 33 φίλους και γνωστούς του. Συνολικά, ο προϋπολογισμός έφτασε τα 80.000 ευρώ !!

Ο μικρός Αβραάμ θα πρέπει να υποβληθεί και πάλι τον Φεβρουάριο του 2009 σε μικρολαρυγγοσκόπηση και βρογχοσκόπηση ώστε να του αφαιρεθεί το μπαλονάκι και αν η στένωση δεν έχει εξαλειφθεί, θα τοποθετηθεί νέο. Υπάρχει δε η ελπίδα ότι αυτό θα μπορέσει να γίνει στην Αθήνα, διαφορετικά ο μκρούλης θα πρέπει να πάει πάλι στο Λονδίνο.

Στις 28 Αυγούστου 2008, ο Αβραάμ γιόρτασε τα τρίτα του γεννέθλια. Είναι ένα ζωηρό και χαριτωμένο αγοράκι και τίποτα πάνω του δεν προδίδει τη φοβερή δοκιμασία που πέρασε από τότε που ήταν βρέφος. Ομως λόγω της τραχειοτομής, δεν μπόρεσε όλα αυτά τα χρόνια να μάθει να μιλάει, κάτι που πρέπει να μάθει τώρα. Ευτυχώς, ο Αβραάμ μέσα στην ατυχία του, έχει φαίνεται ένα τυχερό άστρο που τον βοήθησε για άλλη μία φορά : δύο μέλη του Συλλόγου "Ελληνες της Αιθιοπίας", η λογοθεραπεύτρια Αθηνά Φραγκούλη και η ιατρός Μαριάννα Γεωργαλή, προσφέρθηκαν να κάνουν στον μικρό λογοθεραπεία, που σε πρώτη φάση προβλέπεται να διαρκέσει 6 μήνες, με μαθήματα δύο φορές την εβδομάδα.

Ολοι ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους και στο μικρό Αβραάμ και την μητέρα του ό,τι καλύτερο για το μέλλον.

Ολα τα στοιχεία τα πήραμε και τα αναδημοσιεύουμε μέσα από τις εφημερίδες του Συλλόγου "Ελληνες της Αιθιοπίας" αλλά και από τις πληροφορίες που μας έδωσε η κα Λελέττα Σελασιέ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου